top of page
  • Skribentens bild Maja Magdans

Varför är det så dyrt att boka magdansös?

Uppdaterat: 21 aug. 2022

Under alla mina år som magdansös har jag mött kunder som ställer sig frågande till priset på den offert som jag ger för kundens event. Oftast bokar kunden utan att ifrågasätta priset, men ibland möter jag de som vill pruta. Ibland hör kunder av sig med en redan fastställd budget och undrar om jag kan tänka mig uppträda till det föreslagna priset. Den föreslagna budgeten är allt som oftast lägre än vad jag är villig att uppträda för. Jag har även blivit erbjuden att uppträda gratis med argumentet att det kommer att vara så bra exponering att uppträda på just det här eventet att det kommer att leda till många andra dansjobb. Oavsett argument så finns det de kunder som tycker att det är för dyrt att boka en magdansös till sitt event. Men här kommer du få förklaringen till varför det kan upplevas så dyrt att boka en magdansös till ett event.


Maja Magdans i gul magdansdräkt i naturen.
Varför är det så dyrt att boka magdansös?

Tar minst 10 år att bli en bra magdansös


Att bli en erfaren och duktig magdansös tar långt tid och att gå dansklasser och workshops för master teachers kostar pengar. När jag dansade som mest intensivt tog jag åtta klasser i veckan, vilket inte var gratis som fattig student. Dessutom blir man aldrig färdiglärd som magdansös och behöver ständigt fylla på med ny teknik och inspiration, hur duktig dansare du än är. Men att kunna magdanstekniken är en sak, att sätta ihop en show och underhålla en publik är något annat. Veta vilken musik, dansstil och dräkt som passar till just ditt event kommer med erfarenhet. Jag började ta min första dansjobb efter att ha tränat orientalisk dans i cirka 5 år, men jag vill påstå att det tar minst 10 år att bli en erfaren magdansös. Vilket pris sätter man på den erfarenheten?


Dyra magdansdräkter


Något som särskiljer en erfaren och skicklig magdansös är inte bara hennes dans utan också hennes dräkter. Professionella magdansdräkter är handsydda och uppsydda för att passa den specifika magdansösen. Det finns dräktdesigners på många platser i världen såsom Egypten, Ukraina, Brasilien, Ryssland med mera. Dock inte i Sverige, vilket innebär att en magdansös i Sverige måste importera sina magdansdräkter. Självklart finns det en andrahandsmarknad, men vill du ha en professionell dräkt som passar din kropp och som är modern (som med allt annat går det trender i magdansdräkter också) så måste du köpa dräkter från andra länder. Dessutom behöver du ha flera dräkter i olika färger och stilar så att du kan tillmötesgå kunden som exempelvis har ett grönt tema på sin 40-årsfest. Ska du också uppträda flera gånger på eventet, eller att kunden bokat dig återkommande gånger, så förväntas du som magdansös ha olika dräkter vid de olika uppträdandena. Att ha denna garderob med dräkter kostar pengar.


Rekvisita


Magdansöser använde ofta olika typer av rekvisita beroende på event och utrymme på dansgolvet. Det kan handla om isis vingar med LED-lampor, silkesslöja, fan veils, ljuskrona (shamadan), käppar med mera. På samma sätt som magdansdräkter kostar pengar och behöver importeras från andra länder, så gäller samma sak för rekvisita. Som magdansös så behöver du också vingar, slöjor och fan veils i olika färger för att matcha olika dräkter. Detta innebär åter igen kostnader för magdansösen.


Smycken, smink och skor


Utöver dräkter och rekvisita så behöver du som magdansös även smycken för att komplettera outfiten. Även om ”diamanterna” inte är äkta så kostar även bigotterier en hel det pengar. Smycken går ibland sönder och även här gäller det att hålla sig ajour med smyckestrender inom magdansen. Sen förväntas en magdansös ha en scensminkning när hon uppträder. Även om jag bär smink till vardags också, så är det helt andra mängder när jag ska uppträda på ett event. Smink är dessutom förbrukningsvaror så här gäller det ständigt att fylla på med nytt vart efter den används. Slutligen så finns det kostnader kopplade till vad magdansösen har på fötterna, hennes skor eller tofflor. Uppträder jag på en scen inomhus (typ en teater) så uppträder jag oftast barfota. Traditionellt uppträder magdansöser i Egypten barfota (jag är skolad i egyptisk magdans) och dessutom är det bekvämt. Ska jag uppträda i en festlokal eller liknande har jag dansskor med klack. Är magdansshowen utomhus på exempelvis gräs, betongplattor eller asfalt använder jag danstofflor för att spara på mina skor, men också för att hjälpa mig med balansen när jag dansar på underlag som är mer okonventionella.


Svartvit bild av Maja Magdans med en ansiktsmask av kristaller och en svart abaya.
Ansiktsmasken är en trend inom magdanssmycken.

Obekväm arbetstid


De flesta magdansuppträdanden är på kvällar och helger. Även om jag är magdansös så har jag ett annat heltidsjobb där jag arbetar på kontorstider under veckan. Det gör att den tid som jag lägger på dansjobb är på min fritid. Fritid som jag kan använda till att umgås med familj och vänner, eller bara ligga och lata mig (återhämta mig) framför en skärm. Därför behöver du som kund göra det värt för mig att offra min fritid för att uppträda på ditt event. Det finns absolut dansjobb som är jätteroliga, men de finns också de dansjobb som är som en dag på jobbet, inte jättekul men helt ok. Missförstå mig inte nu. Hade jag tyckt att det är tråkigt eller på något sätt plågsamt att uppträda så hade jag självklart inte gjort det, men att sitta framför TV:n med ett glas vin en fredagskväll efter att ha jobbat en hel vecka har också ett värde, vilket kommer att reflekteras i offerten du får av magdansösen.


Reseersättning och boende


Är eventet för magdansuppträdandet långt från var magdansösen bor så tillkommer det kostnader för både resa och boende. Då gäller det också att ta i beaktande att magdansösen eventuellt behöver säga nej till andra dansjobb eftersom hon befinner sig på en annan ort och därför förlorar inkomst för att dansa på ditt event. En längre resa innebär kostnader såsom bensin, tåg- och flygbiljetter, men också besväret att behöva resa, vilket kan kopplas till rubriken ovan. Det är att ta tid från annat roligt jag skulle kunna göra än att resa till just ditt event.


Att boka flera magdansöser ger inte mängdrabatt


Bokar du flera magdansöser till ditt event så kommer det att kosta mer. Det finns ingen mängdrabatt för att du bokar flera dansöser. Det är samma pris, men per dansös. Dessutom ligger det mer jobb i ett gruppuppträdande än i en soloshow. När Tina och jag uppträder med Stockholm Bellydancers så har vi koreograferat och repeterat in danser som vi uppträder med. Anledningen till att våra uppträdanden är synkroniserade och effektfulla är för att vi har lagt ner tid i danssalen. Tid som du som kund betalar för. Det är svårare att, som i vårt fall med Stockholm Bellydancers, koreografera och bygga upp en garderob med gemensamma dräkter än om man är solodansare. Dock är det roligare att jobba ihop och som show blir det mycket mer effektfullt och spektakulärt med flera magdansöser som har repeterat in en magdansshow tillsammans.


Betala skatt


Som seriös och professionell magdansös så har jag enskild firma och är godkänd för F-skatt. Det innebär att när jag som artist uppträder inte behöver betala moms, men jag behöver betala skatt på vinsten som jag gör. Den ligger på cirka 40%. Det innebär att det pris som kunden betalar magdansösen inte hamnar rakt ner i fickan hos dansösen, utan två femtedelar av priset ska staten ha. Så du som kund kan tänka bort cirka 40% av priset som du betalar, och skillnaden är det som magdansösen får behålla. Detta är något som magdansöser måste ta i beaktande när hon prissätter sina uppträdanden.


Me: "gets paid", The government... Bild på man som pekar i sin hand.
Även magdansöser betalar skatt.

Är det dyrt eller prisvärt att boka magdansös?


Om man endast ser slutprodukten i en magdansshow så kan det vara svårt att skapa sig en uppfattning om hur mycket tid och pengar som magdansösen har lagt ner för att bli extraordinär på sitt hantverk. Det är en ofantlig tid i danssalen och många, många tusenlappar investerade i dräkter, rekvisita, smycken, smink, skor och så vidare. En professionell magdansös betalar dessutom skatt på vinsten hon gör från sina magdansuppträdanden. Därför hävdar jag (helt objektivt) att det är otroligt prisvärt att boka en erfaren magdansös till ditt nästa event. Så betala din magdansös utan att pruta och lämna henne gärna en lite dricks också.


Kontakta Maja via formuläret Boka/kontakt för att få ett prisförslag på vad en magdansshow skulle kosta för just ditt event. Hör av dig nu, dina gäster kommer att tacka dig!

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page