Magdansen som korrumperar din moral

06.09.2014 15:44

I veckan kunde man hitta flera tidningar i världspressen som rapporterat om att en egyptisk TV-show, i X-faktor format för magdansöser som på engelska heter The Dancer, lagts ner efter bara ett avsnitt till följd av påtryckningar från religiösa toppnamn och konservativa i landet. Man menar bland annat att magdansshowen kunde leda till korrumperad moral och samtidigt kunde förstås som en del av en kampanj som försöker förstöra Egyptens religiösa befolknings moraliska struktur och istället framställa ett samhälle som motsätter sig religion. 

Kanalen som sände TV-showen menar att programmet var tänkt som underhållning och målet var att porträttera en konstform som hela världen uppskattar och som skolor upprättas för att lär ut. Även om TV-programmet lades ned menar flera magdansöser som intervjuats i artiklarna att situationen ändå har förbättrats för yrkesgruppen sedan brödraskapet lämnat makten i Egypten.

Tydligt är att magdans är politik och något som skapar opinion. Läs gärna artiklarna (på engelska) "Ditch belly-dance show: Egypt's religious body" (Al Arabiya News) skriven av "Staff writer" (?) eller "Egyptian belly-dancing show shelved after religious backlash" (The Guardian) skriven av Patrick Kingsley.