Magdans är en progressiv dansform

08.03.2014 15:47

Jag fick ett mail tidigare i veckan från en magdanslärare jag dansat för tidigare som gjorde reklam för workshops hon kommer att ha i orientalisk dans i sommar. Vad som slog mig var att magdansen är en väldigt progressiv dansform som ständigt är under utveckling och hämtar inspiration från andra dansformer eftersom hon presenterade workshops med namn på nya dansstilar som jag aldrig hör talas om tidigare.

Du kan bland annat gå en klass i "Dark tribal fusion/Gothic belly dance" som läraren i mailet beskrev som "en modern form av magdans eller orientalisk dans där vi jobbar med känslolivets mörkare uttryck. Influenser från fridans, skräckfilm, nycirkus och art déco." 

En annan klass kallas "Bellyswing" och beskrivs som "magdans/orientalisk dans i fusion med swingdanser som Lindy hop, charleston, autentisk jazz och blues. Beröringspunkter finns med tribal bellydance och burlesk fusion."

Ytterligare en klass heter "Bollybelly" och beskrivs enkelt som "magdans/orientalisk dans influerad av Bollywood."

Mycket händer inom den orientaliska dansen och det är bara att försöka att hänga med. Jag tror inte nödvändigtvis att magdans framgångsrikt kan korsas med vilken dansstil som helst, men det är nyttigt att testa gränser och prova sig fram för att se vad som funkar. Det är ofta i gränslandet där spännande och inspirerande saker händer inom dansen, även om man inte är lyckosam varje gång. Men det är en av de mer spännande sakerna med orientalisk dans, reglerna och konventionerna blir ständigt utmanade och förändringarna inom dansformen sker hela tiden och förhållandevis snabbt.

Hitta mer information om dessa dansklasser på www.sv.se

Bilder från Nefertariträning tillsammans med magdanshundarna Bobo och Miso