Kontroversiell magdansdräkt upprör i Marocko

01.08.2014 15:21

Igår kunde man läsa artikeln "Egyptian Soap-Opera Shows Belly Dancer Wearing Moroccan Flag Costume Outrages Moraccans" skriven av Youssef Sourgo i tidningen Marocco World News. I artikeln kan man bland annat läsa att marockaner visat sitt missnöje på sociala medier över att en bild på en magdansös, iförd en dräkt som liknar den marockanska flaggan, har visats i den egyptiska såpan "Fifa Atata". Många menar att detta är ett medvetet sätt från Egyptens sida att provocera marockanerna. Tidigare har även en programledare i egyptisk television menat att "Marockos ekonomi bygger på prostitution". Ett uttalande som han senare har offentligt bett om ursäkt för. I denna kontext uppfattar många marockaner bilden på magdansdräkten som ytterligare en provokation från Egypten.

Sourgo skriver också i artikeln att även om magdansdräkten uppfattats som en provokation, finns även möjligheten att det är ett sätt egyptiskt sätt att visa sin uppskattning, även om det inte är en tes som delas av många.

Ur en magdansös perspektiv är det intressant och se hur magdansen och magdansdräkter betraktas och används som ett medel för smutskastning. Självklart skulle jag hellre vilja att dansen som jag älskar ska vara ett medel för att sprida kärlek och glädje stället för ett sätt att skymfa andra. Det är inte alltid man som magdansös här i Sverige är så medveten om hur kontroversiellt och laddat magdansen kan vara på andra platser i världen.

Läs gärna hela artikeln själv (den är skriven på engelska) och se videoklipp från den egyptiska såpan (bilden på magdansdräkten visas 29:42 minuter in i klippet) och skapa dig en egen uppfattning. Är bilden på magdansdräkten ett sätt att visa uppskattning eller en provokation?